Interiérové dvere vytvárajú prepojenia medzi miestnosťami. Pokiaľ ide o životnú atmosféru, hrajú dôležitú úlohu vo vytváraní útulného prostredia.
Interiérové dvere nie sú iba estetickým prvkom domova či kancelárie. Sú kľúčovou zložkou, ktorá ovplyvňuje funkčnosť, súkromie, zvukovú izoláciu miestnosti, poprípade aj iné vlastnosti ako je napríklad protipožiarna odolnosť. Základom kvalitných dverí je ich konštrukcia a výplň. Preto je aj výber správnych materiálov absolútne nevyhnutným krokom pri nákupe

 

1. krok výber povrchu

Prvý krok je vybrať materiál a povrch

Najviac používané sú dvere doskové  alebo rámové s povrchovou úpravou fólia alebo CPL laminát. V súčasnosti je široká ponuka naozaj kvalitných fólií, ktoré svojimi vlastnosťami a štruktúrou dostávajú na úroveň laminátového povrchu, pričom cena ostáva prijateľná.

→ Fóliované dvere

Fólia je papier ktorý je farebne upravený na žiadaný vzor (imitácia dreva) a po nanesení na podkladový materiál je dodatočne impregnovaný malým množstvom živíc. Je málo odolný voči vode a mechanickému poškodeniu – jeho oderuvzdornosť je obyčajne nízka, ale je dobre tvarovateľný. Treba podoktnúť, že fólií sa vyrába viac kvalitatívnych úrovní, niektoré sú zamerané na nízku cenu, iné na výhodnú vlastnosť fólií – dajú sa s nimi obťahovať aj zložitejšie a zdobnejšie povrchy, čo sa napríklad s laminom nedá urobiť, alebo len niečo. Typicky sa jedná o lišty, vypuklé kazety, vyfrézované ozdoby a podobne.

Laminátové dvere, CPL

Laminát – jedná sa o viac vrstiev impregnovaného papiera ktorý je zložený kolmo na seba v smere vlákien. Impregnácia sa vykonáva syntetickými živicami a po nanesení laminátu na podkladový materiál (taktiež je už upravený na požadovaný dezén) je dodatočne impregnovaný živicami, viacnásobným množstvom ako je to u fólií. Z toho vyplýva, zvýšená hrúbka laminátu a zároveň jeho oderuvzdornosť.

→ Dýhované dvere

Dýha – dvere dýhované sú vyrobené priamo z dreva. Dýha sa vyrába z najkvalitnejšieho dreva ( drevo rozdeľujeme do piatich kategórii od najkvalitnejšieho až po palivové, dyha sa vyrába z prírezov triedy jedna a dva. Dýha na viditeľné plochy len z triedy jedna). Dýhu je nutné ošetriť lakom. Dýhu je vhodné zvoliť aj vtedy, keď treba vyrobiť zvláštne výrobky (zložité alebo nezvyčajné atypy), lebo technológia výroby dýhovaných dverí (alebo dverí z masívu) umožňuje najväčšiu variabilnosť.

→ Dvere s povrchom RAL nástrek

RAL nástrek – pri dverách tohto typu sú dvere konštrukčne ako ostatné typy dverí, avšak na finálny povrch sa aplikuje striekaním farba. touto povrchovou úpravou sa ošetrujú dvere pri požiadavke na špeciálnu farbu napr pri technických miestnostiach alebo pri špeciálnych tvaroch dverí kde by sa  iné povrchy lámali kvôli ostrým záhybom.

2. krok rám dverí

Druhý krok je vybrať správny rám dverí

→ Rám z MDF

Je použitý pri cenovo dostupných dverách. MDF rám je prah z reziva zlúčený so živicou a následne stlačený pod tlakom. Tento typ rámu je náchylný na vlhké priestory.

→ Rám so smrekového dreva

Obvodový rám dáva dverám tvar a tvoria ich kostru. Vždy žiadajte rám z masívneho dreva – v drevotrieske „MDF“ alebo iných náhradách sa pánty časom vykývu a dvere sa môžu aj odtrhnúť.

3. krok výplň dverí

Tretí krok je vybrať výplň do dverí

Prierezy jednotlivými typmi výplní

→ Voština

Papierová voština je základný a najľahší materiál na výplň dverí. Tento materiál je vlastne tuhý, zložený kartón poskladaný v štruktúre pripomínajúcej medovú plástov.

je materiál, ktorý vypĺňa rám – izoluje a dáva dverám pevnosť. Voština (papierová výplň) je vhodná len pre minimálne používané dvere. Netlmí hluk a ľahko sa poškodí. Pre bežné dvere požadujte vždy poctivú výplň z DTD dosky.

Plusy
  1. Ľahkosť a pomerne dobrá pevnosť
  2. Ekologicky prijateľná : Je vyrobená z prírodných materiálov.
  3. Cenovo dostupná
Mínusy
  1. Slabá akustická izolácia
  2. Obmedzená odolnosť : Nie je vhodná pre extrémne záťaže

→ Odľahčená DTD doska

Dierovaná drevotrieska je strednou cestou v kvalite aj cene interiérových dverí.

je najčastejšie používaná výplň. Dvere vďaka nej získajú potrebnú tuhosť a pevnosť, ale nezaťažujú pánty zbytočnou váhou. Tak tiež dvere získajú lepšie akustické vlastnosti v porovnaní s voštinou (papierová výplň)

Plusy
  1. Zvuková izolácia
  2. Vyššia pevnosť
  3. Vyvážená hmotnosť
Mínusy
  1. Ťažšie ako voština
  2. Vyššia cena : Často ponúkaná ako príplatkový materiál.

→ Plná DTD doska

Plná drevotrieska je najťažšou a najkvalitnejšou voľbou medzi týmito troma materiálmi.

Plná drevotriesková doska je pevná a stabilná a zaručuje odolnosť dverí proti prerazeniu. Používa sa predovšetkým u špeciálnych dverí.

Plusy
  1. Vysoká kvalita
  2. Skvelá zvuková izolácia
  3. Dlhá životnosť
Mínusy
  1. Vyššia cena
  2. Vyššia váha : Môže skomplikovať inštaláciu/manipuláciu a môže vyžadovať inštaláciu pántu navyše.

4. krok rozmer dverí a zárubní

Štvrtý krok je vybrať vybrať správny rozmer 

Ak ideme kupovať len dvere do pôvodnej zárubne, ktorá je už osadená v interiéry, nezabudnite si zistiť v akej norme je vyrobená, aby ste zabránili objednaniu dverí, ktoré Vám nebudú pasovať. Každý výrobca Vám poskytne technický list s nákresom rozmerov dverí.
Ak idete objednávať dvere aj s obložkovými zárubňami treba zamerať stavebné otvory. Túto službu Vám buď poskytne predajca dverí, alebo si môžete stavbu zamerať sám. Stačí zmerať výšku stavebného otvoru, šírku a hrúbku muriva. Všetky tieto miery odporúčame zamerať na viacerých miestach. Posledné je potrebné určiť čí sú dvere pravé alebo ľavé.

Bezfalcové a falcové dvere majú ten istý princíp otvárania! Ak sa postavíte čelom k dvernému krídlu, tak na strane kde vidíte umiestnené pánty, Vám určuje otváravosť dveríPRÍKLAD: ak stojíte oproti dvernému krídlu a vidíte pánty na ľavej strane, tak otváravosť dverí je ĽAVÁ.

Všetky tieto rozmery treba konzultovať s predajcom dverí. Dobrá správa je, že skoro všetky stavby sú projektované na STN normu, a ak je v priebehu stavby všetko dodržané, mali by ste mať rozmery podľa tejto normy.

  • SK norma stavebného otvoru: +5cm z každej strany = pre 80tky dvere by mal mať otvor šírku 90cm / výšku 202cm
  • PL noma stavebného otvoého otvoru v prvom rade treba myslieť na to, že PL norma je o 5cm vyššia v porovnaní s našou SK normou: +5cm z každej strany = pre 80tky dvere by mal mať otvor šírku 90cm / výšku 207cm
  • 2100 norma stavebného otvoru: +5cm z každej strany = pre 80tky dvere by mal  mať otvor šírku 90cm / výšku 215cm
 

Interiérové dvere vytvárajú prepojenia medzi miestnosťami. Pokiaľ ide o životnú atmosféru, hrajú dôležitú úlohu vo vytváraní útulného prostredia.

INTERIÉROVÉ DVERE CENTURION - AZ HOUSE

Dôležité kroky pri výbere dverí:

  • Povrch dverí
  • Rám dverí
  • Výplň dverí
  • Rozmer dverí a zárubní
  • Prevedenie dverí
  • Záručný a pozáručný servi

Pridaj komentár

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*